Comunicate‎ > ‎

AGRICULTURA ECOLOGICA

postat 21 mai 2013, 00:53 de Webmaster DADR Satu Mare   [ actualizat la 21 mai 2013, 00:54 ]



,,Agricultură ecologică”, termen protejat şi atribuit de U.E României pentru definirea acestui sistem de agricultură este similar cu termenii ,,agricultură organică” sau ,,agricultură biologică” utilizaţi în alte state membre. Rolul sistemului de agricultură ecologică este de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agricole şi alimentare proaspete şi autentice, prin procese create să respecte natura şi ecosistemele acesteia. Romania ca de altfel si judetul Satu Mare au un mare potential natural si uman pentru ecologie, sistemul de agricultură ecologică fiind in deplină corelaţie cu conservarea şi protectia mediului.  Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale  incurajeaza dezvoltarea acestui sector, stiind ca Romania are sanse reale sa devina un jucator competitiv pe o piata internationala.
M.A.D.R.intentioneaza suplimentarea alocarii financiare aferente anului 2013 pentru sectorul de agricultura ecologica, dar se  asteapta acceptul de la Comisia Europeana cu privire la Masura 214, Agricultura Ecologica, in functie de care se va modifica legislatia.
Pana in prezent, Romania a sprijinit sectorul productiei bio cu trei milioane de euro, plati din fondurile europene: de anul acesta platile au crescut la cinci milioane de euro.
Ritmul de crestere anuala in Agricultura ecologica in Romania este de 23%.
Saltul important din anul 2012 la 870 persoane fizice si juridice fata de 37 in anul anterior a fost determinat de posibilitatea exploatarii acestui potential pe care il are judetul nostru. 
Din cei 870 de operatori inregistrati in agricultura ecologica, 670  au depus dosare la APIA pentru subventia acordata pe perioada conversiei spre agricultura ecologica.
Numarul celor care s-au inscris in acest an este unul mai mic de aproximativ  210.
Baza legala referitoare la agricultura ecologica cuprinde atat reglementari ale CE cat si legislatie nationala, dupa cum urmeaza:
- Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind productia ecologica si      etichetarea produselor ecologice;
- Regulamentul nr. 889/2008 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007;
- Ordinul nr. 317/01 mai 2006 pentru aprobarea Regulilor specifice privind etichetarea produselor agroalimentare ecologice;
- Ordinului 219/21 martie 2007 pentru aprobarea regulilor privind inregistrarea operatorilor in agricultura ecologica;
- Hotararea nr. 759/21 iulie 2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica;
- Ordinul nr. 181/22 iulie 2011 pentru organizarea sistemului de inspectie si certificare, de aprobare a organismnelor de inspectii si certificare si de supraveghere a organismelor  de control;
- Hotararea 131/27 martie 2013 privind stabilirea masurilor si sanctionarea acestora, in       vederea respectarii prevederilor Regulamentului CE 834/2007 privind productia ecologica si etichetarea.
Conditiile de inregistrare la D.A.J.:
Conform Ordinului 219/21 martie 2007 pentru aprobarea regulilor privind inregistrarea operatorilor in agricultura ecologica perioada de inregistrare la D.A.J. este 01 ianuarie-sfarsitul lunii mai.
Conform Hotararii nr. 759/21 iulie 2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica, pot beneficia de aceste ajutoare: 
- cei care au in folosinta cel putin 0,30 ha;
- sa fie inregistrati in fiecare an la DAJ ca producatori in agricultura ecologica;
- sa incheie un contract cu un organism de inspectie si certificare, organism aprobat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si acreditast de UE;
- sa detina un certificat de conformitate emis de organismul de certificare.
Durata perioadei de conversie este de:
- 2 ani pentru culturile de camp anuale;
- 2 ani pentru pajisti si culturi furajere;
- 3 ani pentru culturi perene si plantatiile de pomi si vie.
Suma acordata pe perioada de conversie este de:
- Pana la 1500 euro pe exploatatie intre 0,3 – 5 ha.  Intrucat numarul practicantilor in agricultura ecologica in 2012 a fost mult mai mare suma s-a impartit la numarul total de inscrisi in agricultura ecologica revenind 215 euro pentru un producator;
- Intre 5,1 si 20 ha plafonul maxim este de 2237 euro/exploatatie;
- La cei care detin suprafete cuprinse intre 51-100 ha plafonul maxim este de 3400 euro/exploatatie;
  - Fermierii care lucreaza in sistem ecologoc peste 100 ha plafonul maxim este de 3800 euro/exploatatie.
In anul 2012 au fost inregistrate la Directia pentru Agricultura Satu Mare:
- 848   operatori  - 2285 ha conversie in anul I;
- 9 operatori  - 239,81 ha conversie in anul II;
- 10 operatori  - 232,6 ha conversie in anul III;
- 3 operatori  - 1344,95 ha certificate ecologic.
Total suprafata inregistrata in 2012 – in conversie+ecologica a fost de 4102,4 ha.
La animale am avut inregistrat in 2012: 1 operator cu 545 oi mame, 1 operator cu 250 capre, 1 operator cu 6 vaci de lapte, 1 operator cu 100 gaini si 6 operatori cu 316 familii de albine. 
Scopul practicarii agriculturii ecologice nu trebuie sa fie doar cel de a obtine subventii suplimentare ci acela de a valorifica in tara si afara produse certificate ecologic si de a se ajunge la plati de agromediu unde primele sunt mult mai mari si se acorda la suprafata (ha) si nu pe exploatatie ecologica ca in perioada de conversie.
In cadrul Masurii 214 – Plati de agro mediu din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) plati care se efectueaza prin APIA, sunt prevazute urmatoarele sume in Pachetul 5 cu 5 variante:
Varianta 5.1- Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutret) – 162 euro/ha;
Varianata 5.2 – Legume(inclusiv ciuperci si cartofi)- 335 euro/ha;
Varianata 5.3 – Livezi – 393 euro/ha;
Varianta 5.4 – Vii – 393 euro/ha;
Varianta 5.5 – Plante medicinale si aromatice – 270 euro/ha.
Modalitatea de certificare:
Practicarea agriculturii ecologice o poate face oricare fermier, care va respecta regulile si legile referitoare la agricultura ecologica.
La nivelul tarii noastre sunt aprobate de catre M.A.D.R. un numar de 14 organisme de control si certificare si acreditate de organisme internationale.
Fiecare fermier inscris in agricultura ecologica va avea un contract cu organismul de certificare valabil pe o perioada de 5 ani sau care se reinnoieste in fiecare an fiind una din conditiile de inregistrare. Fiecare organism de inspectie are regulamentul propriu si informeaza operatorii aflati in contract cu ei, iar operatorii la randul lor conform prevederilor contractuale pot continua sau intrerupe contractul cu O.I.C.-ul – ,,conditia fiind informarea vechiului O.I.C.” si imcheie un nou contract cu alt O.I.C.
In baza contractului si cu fisa de inregistrare la APIA se inregistreaza la DAJ ocazie cu care se intocmeste o fisa aprobata de conducatorul institutiei si vizata de responsabilul cu agricultura ecologica.
Restrictiile de folosire in agricultura ecologica- numai de produse atestate si admise (inscriptie obligatorie pe ambalaj) in agricultura ecologica sunt prevazute in Regulamentul (CE) nr. 889 al Comisiei din septembrie 2008 – Regulament privind productia ecologica, etichetarea produselor ecologice si controlul. In Anexa 1 din Regulamentul mentionat sunt cuprinse ingrasamintele si amendamentele permise a fi utilizate in agricultura ecologica, iar in Anexa 2 sunt cuprinse pesticidele permise a fi utilizate in agricultura ecologica.
Este foarte important de cunoscut de toti cei care vor sa practice un astfel de sistem de cultura ca au obligatia sa ramana in sistemul agriculturii ecologice o perioada de minim 5 ani, achitand taxele de certificare a conversiei si de certificare a produsului ecologic in fiecare an. In situatia in care renunta producatorul va fi obligat sa restituie suma incasata in anii anteriori.
Costuri 
Tarifele de inspectii difera de la un organism (O.I.C.) la altul si in functie de suprafata de teren in conversie sau certificata ecologic. Fiecare operator  poate sa opteze pentru unul sau altul in fuctie de pret. 
Preturile oscileaza de la 600 Lei/operator/an pana la 760 Euro/operator/an.
Contractele se incheie anual cu posibilitatea de prelungire sau mentinere pe o perioada de 5 ani cu achitarea taxelor in fiecare an.
De regula O.I.C.-urile percep un avans inainte sau la incheierea contractelor si a doua taxa inainte de inspectia in teren, urmata de intocmirea Raportului de inspectie si eliberarea Certificatului de conversie sau a Certificatului ecologic dupa caz.

Beneficii
Primele produse certificate ecologic din judetul Satu Mare au fost obtinute in anul 2011 de un operator care in prezent detine o suprafata de peste 1000 ha si livreaza produsele in Austria unde se face sortarea, conditionarea, ambalarea si valorificarea.
Printre produsele valorificate enumeram: hrisca, coriandru, trifoi rosu, mei, creson, secara, soia, fenicul si lucerna.
In anul 2012 au fost certificate ecologic primele mere in judetul Satu Mare, din care s-a produs si suc ecologic.
Identificarea segmentelor de piata (a valorificarii) este una din cele mai importante preocupari ale producatorilor
Se cauta oportunitati de valorificare fie pe piata interna, fie pe piata intracomunitara a merelor certificate ecologic si a altor produse ce se obtin in mod ecologic.
Majoritatea produselor ecologice obtinute in tara sunt valorificate pe piata intracomunitara si  exista interes din ce in ce mai mare pentru produsele ecologice.

Produsele ecologice sunt foarte bune pentru organismul uman, dar presupun si niste tehnologii mai costisitoare, cu productii mai mici, dar si preturi pe masura.
Pentru o viata mai sanatoasa nici un efort nu este prea mare.









Director executiv,
Dr. Ing. Ioan CIOLTEAN

Comments