Comunicate‎ > ‎

INFORMARE DE PRESA din 19.09.2012

postat 19 sept. 2012, 09:04 de Webmaster DADR Satu Mare
           In cursul zilei de ieri, 18.09.2012, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (M.A.D.R.), Achim Irimescu si Radu Chetan Roatis, consilier M.A.D.R., s-au aflat intr-o vizita in judetul Satu Mare, la invitatia prefectului judetului, Eugeniu Avram.
Scopul vizitei a fost de a discuta cu primarii, agricultorii si reprezentantii firmelor de consultanta pentru proiecte europene.
La intalnirea de lucru care a durat doua ore au participat 68 de primari si viceprimari; de asemenea au mai fost prezenti: George Turtoi director general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (A.P.D.R.P.), prefectul Eugeniu Avram si subprefectul Cristian Sas, presedintele Consiliului Judetean Adrian Stef, primarul Dorel Coica si Sorin Radu director Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Nord Vest. Au fost prezenti directorii institutiilor agricole din judet.
Tema principala discutata a fost gradul de absorbtie al fondurilor europene.
In acest sens secretarul de stat Achim Irimescu a precizat ca agricultura are la dispozitie 13,5 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013 de la Uniunea Europeana din care au fost absorbiti pana in prezent 7,6 miliarde euro pentru dezvoltarea rurala, ceea ce reprezinta aproximativ 50%.
Potrivit secretarului de stat Achim Irinmescu, satmarenii sunt campionii zonei in absorbtia fondurilor europene.
Secretarul de stat a precizat ca M.A.D.R. doreste unificarea celor doua agentii de plati A.P.I.A. si A.P.D.R.P., ca masura de reducere a birocratiei ce se preconizeaza a fi pusa in aplicare incepand cu 1 ianuarie 2014.
In cadrul intalnirii, presedintele Consiliului Judetean Satu Mare Adrian Stef, a cerut secretarului de stat Achim Irimescu amanarea alegerilor pentru  conducerea Camerelor Agricole, afirmand ca aceasta este dorinta tuturor presedintilor de Consilii Judtene din tara. Secretarul de stat Achim Irimescu  a declarat ca ia in calcul  amanarea acestor alegeri.
Achim Irimescu a afirmat ca va sprijini administratiile judetene in a construi depozite pentru produse agricole in cadrul unor parteneriate intre administratia locala si asociatiile de producatori, considerand ca astfel vor fi sprijiniti producatorii agricoli sa obtina preturi bune pentru produsele lor.
In acest context, secretarul de stat a indemnat autoritatile judetene si locale sa incurajeze infiintarea de asociatii agricole si de cooperative in scopul cresterii puterii producatorilor pe piata europeana din ce in ce mai concurentiala si pentru a creste forta producatorilor prin asociatii pentru a negocia cu hypermarket-urile.
O alta tema a discutiei a fost nevoia de reorientare. 
Secretarul de stat din cadrul M.A.D.R., Achim Irimescu, a declarat ca in momentul de fata, in Romania, se impune o stimulare a sectorului zootehnic, pentru ca de acolo vine valoarea adaugata, subliniind ca stabilirea ca prioritate in agricultura a productiei vgetale a fost o greseala,  avand in vedere ca aceasta nu produce valoare adaugata.
O alta tema a discutiei a reprezentat-o sprijinul pentru micii producatori.
Secretarul de stat in M.A.D.R. a precizat ca prin noua Politica Agricola Comuna se va introduce o schema de ajutor speciala pentru micii producatori agricoli, acestia fiind astfel incurajati sa ramana sa activeze in agricultura.
De asemenea domnul Irimescu a explicat ca in noua Politica Agricola Comuna 2014-2020 urmeaza sa se impuna mai multe conditionalitati pentru obtinerea fondurilor europene; a aratat ca fondurile alocate vor creste de la 180 euro/hectar la 210 euro/hectar.
Secretarul de stat, Achim Irimescu le-a cerut oficialitatilor judetene o apropiere mai mare fata de fermieri

DIRECTOR EXECUTIV,
Dr.Ing.Ioan Cioltean
19.09.2012

Comments